Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 21.11.2017, 04:43  
 Каталог
Гигантска пърхутка
Преглед Снимки
Гигантска пърхутка - Gigantea L.

Гигантската пърхутка е вид базидиева гъба с ядливо плодно тяло. Поради огромните си размери, гъбата е добре позната и се продава на пазара. При тази гъба спорообразуващия слой се нарича глеба и се съхранява в самото плодно тяло, обградено от двуслойна обвивка наричана перидиум.

Отначало месото и обвивката на гигантската пърхутка са бели. При узряването на спорите, спороносният слой пожълтява и по-късно покафенява докато обвивката също потъмнява и се пропуква. Тогава споровата маса става прахообразна. При натиск или падане на дъждовни капки спорите се мобилизират и излитат през пукнатините. В основата на плодното тяло често се откриват белите нишки на мицела. При остарелите екземпляри тази връзка с мицела се прекратява. На тегло една гигантска пърхутка достига до около 10 кг а на диаметър до около 80 см.

Гъбата плододава през лятото и есента и се среща рядко. Предпочита градини, паркове и пасища близо до широколистна гора и често расте на самодивски кръгове. Поради впечатляващите си размери, трудно се бърка с други видове. Новопоникналите гигантски пърхутки може да се сбъркат с други пърхутки и дори неразвити бели печурки и мухоморки.

Употребява се докато месото е още съвсем бяло и веднага след откъсване. Нарязва се на плочки които се панират или леко запържват.

След узряване тялото на гъбата става кафеникаво и под обвивката му спорите стават прахообразни. Спорите съдържат химически съединения от групата на пеницилиновите антибиотици и имат антимикробно и антибактериално действие, установено чрез алкохолен извлек.

 

Посещения: 1160  
Забележителности в България

Римска крепост Состра
с. Ломец

Връх Мальовица
к.к. Мальовица

Исторически музей - Враца
гр. Враца

Крепост Цепина
с. Дорково
 Хотели в България
Спа хотел Свети Георги
гр. Поморие
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти