Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 21.11.2017, 04:53  
 Каталог
Кукери
Преглед Снимки
Български традиции и обичаи. Кукери.

Кукерите са българска традиция, при която мъже се обличат като зверове или типични персонажи. Кукерите са известни още с имената чауши, бабугери, станчинари, дервиши или джамалари. Обичаят се изпълнява по време на Нова година или Сирни Заговезни. Тогава кукери танцуват по улиците, за да изплашат лошите демони и злите сили, да уплашат студа. За плодородие и здраве кукерите извършват символични действия като оране и сеитба. Кукерските игри и обичаи се изпълняват само от мъже, главно ергени. Всяка кукерска дружина има водач, който единствен е женен мъж, сиреч стопанин с установено социално положение.

В различните части на България традицията е различна, кукерите се обличат в различни облекла. Обикновено носят маски на главите, чанове (звънци) на пояса и кожуси с козината навън. Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея са налепят разноцветни конци, лепят се парченца разноцветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Задължително е присъствието на маски представящи вида на овен, козел и бик в Кукерските игри. Това доказва, че кукерските игри по произход са свързани с древните дионициади. Въздействието на маскираните кукери допълнително се подсилва и от звука на окачените по тях медни и тучени (ляти, бронзови) звънци.

 

Посещения: 4815  
Забележителности в България

Плаж Харманите
гр. Созопол

Мелнишки пирамиди
гр. Мелник

Панорама Плевенска епопея
гр. Плевен

Музей Параход Радецки
гр. Козлодуй
 Хотели в България
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти