Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 22.01.2022, 16:09  
 Каталог
Коледуване
Преглед Снимки
Български традиции и обичаи. Коледуване.

Обичаят коледуване се изпълнява от полунощ до изгрев слънце на Коледа. Според народните представи по това време се появяват вампири, таласъми и други такива. Коледарите използват силата на своите песни, с които прогонват злите духове. При изгрев слънце тази тяхна сила изчезва и те спират да коледуват.

С коледуването са свързани редица обичаи - облекло, песни, наричания, пословици, гатанки. Коледните песни се изпълняват главно при коледуването. Коледарите обикалят домовете от махалата на дружини. Всяка дружина си избира водач, наречен станеник. За станеник се избира мъж с добро сърце и душа, който знае коледарските песни.

Коледарите пеят песни по пътя, пред къщата и на къщата. Пожеланията в песните са свързани най-често със здраве, плодородие, щастие, късмет, любов, добра среща и други. Стопаните канят коледарите на трапезата като ги черпят с ядене и пиене, а накрая им дават по един вит кравай и пари.

 

Посещения: 7493  
Забележителности в България

Връх Ботев
гр. Карлово

Местност Камъка
гр. Г. Оряховица

Университетска ботаническа градина...
гр. София

Бузлуджа
гр. Казанлък
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти