Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 25.09.2017, 21:48  
 Каталог
Български народни носии
Преглед Снимки
Български традиции и обичаи. Български народни носии.

Красивите български народни носии показват богатото творчество на българския народ. Разнообразните народни традиционни облекла имат сравнително еднакъв стил за целия български етнос, със специфични черти в отделните региони. По носиите може да се съди за социалния статус, пол и възраст на притежателя. Първоначално се изработвали саморъчно в домовете на хората. Предимно използвани материали били лен, коноп, вълна, коприна и памук. Кожата се използвала по-малко, главно при мъжките облекла.

При женските дрехи определящи са кройката и начинът на обличане на горната дреха. При мъжката дреха най-важни са формата и цветът на горните дрехи. Носиите са многообразни и всеки от основните типове носии има множество варианти и подварианти. Традиционното облекло се развива и променя с времето, като става все по-колоритно и разнообразно.

Оригиналните костюми и отделни образци представляват голямо историческо наследство. Днес много ансамбли и групи в страната поддържат старата българска традиция жива. Много хора обличат традиционните дрехи за празници и обичаи. Уникалните български традиционни носии представляват интерес за туристи от цял свят.

 

Посещения: 7123  
Забележителности в България

Плаж Велека
с. Синеморец

Язовир Доспат
гр. Доспат

Археологически музей - Несебър
гр. Несебър

Язовир Батак
гр. Батак
 Хотели в България
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Хотел Его
гр. Пловдив
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
 Времето
София 26° Варна 24°
Пловдив 26° Бургас 27°
Русе 24° Плевен 23°
Ст. Загора 26° В. Търново 25.8°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти