Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Понеделник, 20.11.2017, 23:16  
 Каталог
Български народни носии
Преглед Снимки
Български традиции и обичаи. Български народни носии.

Красивите български народни носии показват богатото творчество на българския народ. Разнообразните народни традиционни облекла имат сравнително еднакъв стил за целия български етнос, със специфични черти в отделните региони. По носиите може да се съди за социалния статус, пол и възраст на притежателя. Първоначално се изработвали саморъчно в домовете на хората. Предимно използвани материали били лен, коноп, вълна, коприна и памук. Кожата се използвала по-малко, главно при мъжките облекла.

При женските дрехи определящи са кройката и начинът на обличане на горната дреха. При мъжката дреха най-важни са формата и цветът на горните дрехи. Носиите са многообразни и всеки от основните типове носии има множество варианти и подварианти. Традиционното облекло се развива и променя с времето, като става все по-колоритно и разнообразно.

Оригиналните костюми и отделни образци представляват голямо историческо наследство. Днес много ансамбли и групи в страната поддържат старата българска традиция жива. Много хора обличат традиционните дрехи за празници и обичаи. Уникалните български традиционни носии представляват интерес за туристи от цял свят.

 

Посещения: 7188  
Забележителности в България

Статуя на София
гр. София

Църква Успение Богородично
гр. Копривщица

Исторически музей - Ловеч
гр. Ловеч

Централен плаж - Ахтопол
гр. Ахтопол
 Хотели в България
Хотел Извора 2
с. Арбанаси
Към профила  
Хотел Етерно
k.k. Цигов чарк
Към профила  
Хотел Централ
гр. София
Към профила  
Централ Хотел Форум
гр. София
Към профила  
 Времето
София 10° Варна 11°
Пловдив 10° Бургас 11°
Русе Плевен 17°
Ст. Загора 10° В. Търново 15°
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2017       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти