Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Събота, 22.01.2022, 16:38  
 Каталог
Български народни носии
Преглед Снимки
Български традиции и обичаи. Български народни носии.

Красивите български народни носии показват богатото творчество на българския народ. Разнообразните народни традиционни облекла имат сравнително еднакъв стил за целия български етнос, със специфични черти в отделните региони. По носиите може да се съди за социалния статус, пол и възраст на притежателя. Първоначално се изработвали саморъчно в домовете на хората. Предимно използвани материали били лен, коноп, вълна, коприна и памук. Кожата се използвала по-малко, главно при мъжките облекла.

При женските дрехи определящи са кройката и начинът на обличане на горната дреха. При мъжката дреха най-важни са формата и цветът на горните дрехи. Носиите са многообразни и всеки от основните типове носии има множество варианти и подварианти. Традиционното облекло се развива и променя с времето, като става все по-колоритно и разнообразно.

Оригиналните костюми и отделни образци представляват голямо историческо наследство. Днес много ансамбли и групи в страната поддържат старата българска традиция жива. Много хора обличат традиционните дрехи за празници и обичаи. Уникалните български традиционни носии представляват интерес за туристи от цял свят.

 

Посещения: 8390  
Забележителности в България

Паметник Майка България
гр. В. Търново

Плаж на ММЦ - Лозенец
с. Лозенец

Пещера Съева дупка
с. Брестница

Черепишки манастир
с. Лютиброд
 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти