Търси хотел
   на планина       на море       на село       културен       ловен       винен       ски       балнео и спа       бизнес   
 добави хотел   редактирай хотел 
Начало Туризъм Времето За сайта За хотели Вторник, 24.05.2022, 12:10  
 Каталог
Туризъм в България

Туризмът в България предоставя многобройни и разнообразни възможности за туристите. Благоприятното географско местоположение и климат, красивата природа, огромното културно и историческо наследство и многото запазени манастири и храмове правят България дестинация за всякакъв вид туризъм.

хотели на планина на планина

В България има около 20 000 кв км нископланински и високопланински територии. Най-големи от планините и главни туристически дестинации са Стара планина, Рила, Пирин, Родопите, Витоша, Странджа и Сакар. Всички са достъпни през 4-те годишни сезона и предоставят неограничени възможности за отдих, спорт и туризъм. В планините има хиляди километрите с туристическа маркировка, над 300 хижи и високопланински заслони. Те благоприятстват пешеходния туризъм, който може да се практикува през всички сезони. Идеални условия има и за един от най-атрактивните и емоционални спортове сред природата - алпинизмът. Много добри са условията и за други планински спортове - планински маратон, маунтинбайк, делта- и парапланеризъм, рафтинг и каякинг. Многобройните минерални извори дават възможност за развитие на възтановителен и лечебен туризъм. В планините има и достатъчно разклонена пътна мрежа, осигуряваща достъп до много манастири и храмове, природни забележителности, исторически и културни забележителности, както и до всички планински курорти.

хотели на море на море

Българското черноморие предоставя прекрасни възможности за отдих и почивка на морето. Морският туризъм е един от най-развитите в България. Ниската соленост на водата и благоприятната температура прави морето приятно за къпане. Морската ивица е дълга 378 км. По нея са разположени много плажове с площ приблизително 9 млн. кв. км. Намират се както големи и обширни плажове с възможност да приемат многобройни туристи, така и малки и спокойни плажове. Има възможности за много водни спортове - сърфинг, водни ски, гмуркане, риболов и др. Наличието на многобройни минерални извори и лечебна кал прави българските морски курорти дестинация за възстановяване и лечение.

хотели на село на село

Селският туризъм в България предлага възможност за почивка в домашна атмосфера сред красива природа и спокойствие. Сред съхранена естествената обстановка, далеко от градския шум селския туризъм предоставя автентичен бит, култура, традиции и празници. Допълнителен плюс са уникалната българска кухня и многото възможности за забавление.

хотели културен туризъм културен туризъм

Богатата култура и история на България са завещали многобройни културно-исторически забележителности. Те създават прекрасни условия за културен и опознавателен туризъм. България е на второ място в света по открити находки от античността. В страната има много музеи, галерии и изложения, където се съхраняват и излагат находки от различни култури и епохи. Спецификата на българските обичаи и традиции (уникалните кукери, нестинари, народни танци, носии и песни) също предизвикват голям интерес.

хотели ловен туризъм ловен туризъм

На разположение на ловците в България са десетки ловни стопанства с обща площ от над 600 000 ха. Ловът в страната предлага изключителни възможности - високото качество на ловните трофеи, уютни ловни домове, професионализъм на служителите, съхранени традиции и красива природа. Има възможност за улов на дребен и едър дивеч. Налични са всички необходими условия и услуги за успешен лов. Разнообразните животински и растителен свят в България допринасят за едно незабравимо изживяване.

хотели винен туризъм винен туризъм

Развитото лозарство и винарство в страната предлагат практикуването на винен туризъм. На туристите се предлагат освен вино и други видове производства, свързани с виното и консумацията. СПА и уелнес комплекси предлагат терапии с вино и гроздолечения.

хотели на ски ски туризъм

Много добри са условията за ски-спорт в българските планини Рила, Пирин, Стара планина, Родопите и Витоша. Три са големите ски-центърове - Боровец (Рила), Пампорово (Родопи) и Банско (Пирин). Най-добри условия и най-посещаван е Боровец. Там се организират състезания за Европейската купа, а също се е организирал и кръг за Световната купа. В България има и много други по-малки центрове, които също предлагат прекрасни условия за скиорите - Петрохан, Ком, Стражата, Беклемето, Плевен, Узана, Чумерна в Стара планина, Семково, Паничище, Рилски езера, Мальовица и Говедарци в Рила, Безбог в Пирин, Здравец, Бяла черква, Персенк, Юндола, Марциганица в Родопите, Алеко, Ветровала и Конярника във Витоша.

балнео и спа хотели балнео и спа

В България има многобройни планински и морски минерални извори и кални находища. Те дават възможност за много и различни начини за балнео лечение и процедури. Множество са балнео и спа центровете, които предлагат разнообразни услуги - възстановяване, лечение, разнообразие от масажи, спа-процедури, грижа за лице и др.

бизнес хотели бизнес пътувания

Бизнес пътуванията в България са благоприятсвани от множество хотели и комплекси предоставящи всички условия за делови и творчески срещи.

 Хотели в България
 Времето
София Варна 15°
Пловдив 15° Бургас 12°
Русе 14° Плевен 16°
Ст. Загора 15° В. Търново
Хотели от цялата страна  naHotel.net © 2010 - 2022       Хотели  Забележителности  Населени места  Карта на сайта  Добавяне  За сайта  Контакти